עורך דין פטנטיםמה זה עורך דין פטנטים? מה ההבדל בין עורך פטנטים לעורך דין פטנטים ?

ההגדרה היבשה של החוק מציינת מי הוא עורך דין ומי הוא עורך פטנטים אך לא מי הוא עורך דין פטנטים. בפועל, עורך דין פטנטים הינו עורך דין שתחום התמחותו הינו פטנטים או פטנטים ותחום הקניין הרוחני בכללותו.

בישראל, חוק הפטנטים התשכ"ז - 1967, קובע שני סוגי בעלי מקצוע הרשאים לעסוק בתחום הפטנטים, כאשר ישנם מספר הבדלים ביניהם.

אחד ההבדלים בין עו"פ לעורך דין, הוא שעורך פטנטים נדרש להיות בעל השכלה טכנית ולעבור בחינת הסמכה בה נבחן העו"פ בין היתר על החוק. מאידך, ההשכלה הטכנית יכולה להסתכם גם בתואר ראשון בביולוגיה, ואותו עורך פטנטים יהיה רשאי לערוך בקשות פטנט גם לא בתחום התמחותו, לדוגמא לערוך בקשות פטנט בתחום אלקטרוניקה או הנדסת מכונות..

עו"ד פטנטים לעומת זאת, הינו בעל השכלה משפטית רחבה הכוללת את תחום הפטנטים בפרט בנוסף לכל תחום הקניין הרוחני. כשמדובר בהגנה על המצאה או מוצר, ישנם תחומים קשורים נוספים ומאוד רלוונטיים לתחום הפטנטים כגון חוק זכויות יוצרים, חוק עוולות מסחריות, חוק העיצובים, חוקים מדיני עבודה, שיקולי ליטיגציה, ועוד.

מטעם זה נקבע גם כי כאשר מחלוקת בתחום הפטנטים מגיעה לדיון בבית המשפט, עורך הפטנטים חייב להיות מלווה בעורך דין (בעדיפות כמובן לעורך דין פטנטים או קניין רוחני). 

מעבר לכך, לעו"ד פטנטים מקצועי ואיכותי יש ראייה מערכתית ועסקית רחבה על אופן ההפרות הפוטנציאליות של הפטנט, התאמת בקשת הפטנט לתחרות הקיימת והעתידית, ועל כלים נוספים באמצעותם ניתן להגן על ההמצאה ו/או העסק שבנדון.

אחד היתרונות בשימוש בעורך דין פטנטים הינה השילוב בין יכולות עורך הדין ועורך הפטנטים. עורך דין פטנטים יכול להיעזר בעו"פ הנבחר לפי תחום ההמצאה הספציפי לעריכת החלק הטכני של הבקשה תוך הכנסת שינויים והתאמות בגוף הבקשה כך שמעבר לתיאור פרטיה של ההמצאה על הצד הטוב ביותר, נוסח הבקשה יהיה מוכוון עסקית לשוק, לסוג ההפרות הפוטנציאליות ולתיאור הנכון שיעמוד במבחן בית המשפט במקרה של הפרה. זאת במשולב ותוך לקיחה בחשבון של כלים משפטיים נוספים באמצעותם ניתן להגן על ההמצאה ו/או לוודא כי הנכם יכולים לפעול באופן מסוים מבחינה משפטית.

יתרון נוסף בשימוש בעו"ד פטנטים הינו הניסיון של עורך דין פטנטים בתחום גם מצד רישום פטנטים וגם מצד ההגנה עליהם בפועל.

עם זאת, יצוין כי חשוב מאוד לזכור שלא כל עורך דין מתמצא בתחום הפטנטים ו/או הקניין הרוחני. לכן, כל ממציא אשר ברצונו להגן על ההמצאה שברשותו ינהג בחוכמה אם יבחר בעו"ד שתחום התמחותו העיקרי הוא פטנטים וקניין רוחני, בניגוד לעו"ד בעל תחומי התמחות רבים או כלליים.  

ההבחנה בין המושגים בארה"ב:

בארה"ב יש 2 מונחים נפרדים בהקשר זה:

Patent Attorney – (בתרגום חופשי: "עורך דין פטנטים") עורך דין שעומד בדרישות הUSPTO לייצוג לקוחות בפני משרד הפטנטים האמריקאי.

Patent Agent – (בתרגום חופשי: "סוכן פטנטים") איש מתחום ההנדסה שעומד בדרישות הUSPTO לייצוג לקוחות בפני משרד הפטנטים האמריקאי.

הכותב הינו עורך דין עומרי סגל, שותף מנהל במשרד עוה"ד סגל ושות'

עו"ד פטנטים וקניין רוחני.

כיצד לבחור משרד פטנטים תל אביב?

יש לכם רעיון לפטנט שהגיתם לגמרי בעצמכם? מעולה, עכשיו הגיע הזמן להגן עליו בעזרת החוקים שמדינת ישראל מעניקה לממציאים. עם זאת, בכדי לעשות זאת בצורה טובה, אתם צריכים להיעזר בשירותיהם של משרדי פטנטים, אז איך אפשר לבחור את המשרד הטוב ביותר? במידה ואתם מחפשים משרד פטנטים בתל אביב שיסייע לכם להגן על הנכסים הרוחניים שלכם, אנחנו מזמינים אתכם להמשיך ולקרוא. 

הבינו מה הן ההתמחויות של המשרד

לכל משרד פטנטים בתל אביב או בכל עיר אחרת יכולה להיות התמחות אחרת בתוך עולמות הפטנטים: רישום פנטים, הגנה עליהם, תביעות בגין שימוש שלא כחוק וכדומה. לכן, רגע לפני שאתם מחליטים על המשרד שאיתו תחליטו ללכת את הדרך, חשוב שתבצעו מחקר קטן ותבינו מה הן ההתמחויות של המשרד על מנת שתוודאו שהוא יוכל לתת לכם את השירותים שאתם באמת צריכים. 

בחרו משרד פטנטים בתל אביב שנוח לכם לתקשר איתו

רישום פטנט הוא תהליך שיכול קצת פחות משנה במקרה הכי קצר ומהיר ובדרך כלל לוקח מספר שנים. במהלך התקופה הזו, יהיו הרבה פעמים בהן תרצו לקבל הסברים על השלב הנוכחי, על מה אתם נדרשים לשלם, או על המצאות שצוטטו כנגד ההמצאה שלכם. לכן מומלץ לבחור משרד פטנטים בתל אביב שיהיה זמין בקלות והתקשורת איתו תהיה נוחה עבורכם.

העדיפו משרד שילווה אתכם

בעיקר אם מדובר בפטנט הראשון שאתם רושמים או מגינים עליו, כדאי שתבחרו במשרד פטנטים שילווה אתכם לכל אורך הדרך. כלומר, שלא יעזור לכם לבצע את הרישום ומשם תצטרכו להתמודד לבד, אלא יהיה שם בשבילכם, יעניק לכם הסברים בנוגע לקשיים ותביעות שונות שעלולות לצוץ וכדומה, ואף יוכל לטפל ישירות במקרים בהם מפרים את הקניין הרוחני או הפטנט שלכם, בארץ או בחו"ל. אל תהססו לשאול את עובדי המשרד מה היא מעטפת השירותים שהם מציעים, בכדי שתוכלו להיות בטוחים שאתם מכסים כל פינה וכל סיכון אפשרי. 

משרד פטנטים מוביל בת״א – זה משרד עו״ד עומרי סגל

במידה ואתם עדיין מחפשים משרד פטנטים בתל אביב שיעניק לכם את השירות המשפטי הטוב ביותר – הגעתם למקום הנכון. צוות המשרד שלנו ישמח ללוות אתכם בכל צורך ולסייע לכם להגן על הפטנטים שלכם. אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר לקביעת פגישת ייעוץ בטלפון: 073-3745060.

מי הוא עורך פטנטים?

עורך פטנטים הוא אדם אשר הוסמך על ידי המדינה לערוך בקשות פטנט. האדם היחיד שמוסמך לערוך פטנטים חוץ מעורך פטנטים הוא עורך דין מוסמך המתמחה בתחום הפטנטים. עורך פטנטים יכול לסייע לממציאים בתהליך רישום הפטנט, החל משלב ההכנה של הבקשה ועד לשלב הגשתה ללשכת הפטנטים והמדע.

מה זה פטנט?

במילים פשוטות, פטנט הוא זכות המעניקה סוג של בלעדיות, היא מוענקת על ידי המדינה בה נרשם הפטנט לממציא או לבעל הזכויות בבקשת הפטנט אשר רשמו את הפטנט באותה מדינה. פטנט מאפשר לבעל הזכויות למנוע מאחרים לייצר, לשווק, למכור או לייבא את המצאתו למשך תקופה מוגבלת. פטנט הוא כלי חשוב להגנה על זכויות הקניין הרוחני של הממציא, והוא יכול לסייע לו להצליח בעסקיו. 

פטנט יכול להינתן על מגוון רחב של המצאות, כגון:

• המצאות מכניות: המצאות מכניות כוללות מכונות, כלי מכונה, התקנים מכניים, תהליכים מכניים וכו'.

• המצאות כימיות: המצאות כימיות כוללות תרכובות כימיות, תהליכים כימיים, מוצרים כימיים וכו'.

• המצאות ביולוגיות: המצאות ביולוגיות כוללות זנים חדשים של צמחים או בעלי חיים, תהליכים ביולוגיים, מוצרים ביולוגיים וכו'. בשביל לרשום אותו ככזה, צריך עו"פ (עורך פטנטים)

מה עושה עו"פ כדי לרשום פטנט?

כדי לרשום פטנט, יש להגיש בקשה לרשם הפטנטים בכל מדינה בה רוצים לרשום פטנט באמצעות עו"פ או סוכן מורשה באותה מדינה. בגדול ומבלי להיכנס לפרטים, בקשת פטנט צריכה לכלול את המידע הבא:

• תיאור כתוב של ההמצאה, מלווה באיורים מתאימים: התיאור צריך להיות מפורט מספיק כדי לאפשר לאיש מקצוע מתחום הרלוונטי לממש את ההמצאה.

• דרישות פורמליות: הבקשה צריכה לעמוד בדרישות הפורמליות של דיני הקניין הרוחני, או יותר נכון, דיני הפטנטים של כל מדינה ומדינה בה מוגשת הבקשה לרישום הפטנט.

איך מוצאים עורך פטנטים?

ניתן למצוא עורכי פטנטים או עורכי דין המתמחים בפטנטים באמצעות חיפוש באינטרנט, בספר הטלפונים או באמצעות המלצות מחברים או מכרים. ומה חשוב לבדוק כאשר בוחרים עורך פטנטים? כאשר בוחרים עורך פטנטים, חשוב לבדוק את הדברים הבאים:

• הניסיון וסט הכישורים של עורך הפטנטים והמשרד בו הוא עובד: חשוב לוודא שעורך הפטנטים בעל ניסיון בתחום הפטנטים ובתחום ההמצאה שלכם (או בתחומים דומים מבחינת רישום הפטנט). 

• מומלץ שיהיה גם ניסיון בהגנה בפועל על פטנטים. יש הבדל די משמעותי בין הצלחה ברישום פטנט לכשעצמו (ואז הפטנט יכול להיות חלש, כזה שלא באמת מספק הגנה ראויה להמצאה) לבין רישום פטנט חזק שיוכל להגן בפועל בצורה רחבה על ההמצאה שלכם.

• המוניטין של עורך הפטנטים: חשוב לבדוק את המוניטין של עורך הפטנטים, על ידי בדיקת חוות דעת של לקוחות קודמים.

• העלויות של עורך הפטנטים: חשוב לבדוק את העלויות של עורך הפטנטים ושל תהליך רישום הפטנט, כדי לוודא שהן מתאימות לתקציב שלכם.

סיכום

עו"פ הוא גורם חשוב בתהליך רישום הפטנט וחשוב שהוא יהיה מעורב בתהליך. עורך פטנטים מנוסה ומקצועי יכול לסייע לממציאים להגן על המצאתם ולזכות בזכויות קניין רוחני עליה. משרד רישום הפטנטים של עו"ד עומרי סגל מספק עורכי פטנטים מורשים בעלי ניסיון וכן ניסיון עשיר בהגנה בפועל על הפטנטים לאחר השלמת רישומם.